pondělí 4. prosince 2017

Luxusní medové kuličky à la Marlenka


Ingredience:
  • 300 g perníku na strouhání, medových plátů nebo upečených perníčků
  • 3 polévkové lžíce medu
  • 1 Salko (může být i karamelové)
  • 200 g másla
  • 50 - 100 g vlašských ořechů na zahuštění
  • mleté ořechy nebo kokos na obalení
Postup:
  1. Perník, perníkové pláty nebo perníčky nastrouháme nebo rozmixujeme mixérem nebo robotem.
  2. Salko předem necháme zkaramelizovat. Zavřenou konzervu vaříme ve vodě asi 2 - 2,5 hodiny. Po vychladnutí konzervu otevřeme a obsah dáme do mísy. Můžeme také použít již koupené karamelizované Salko.
  3. Nastrouhaný perník smícháme se Salkem, medem, měkčím máslem, mletými ořechy a dobře propracujeme. Mleté ořechy přidáváme podle potřeby, aby těsto bylo tak akorát husté. Pokud by naopak bylo moc husté, přidáme trošku medu.
  4. Poté těsto vložíme na několik hodin (klidně i přes noc) do lednice, ať ztuhne.
  5. Po vytáhnutí z lednice z těsta tvarujeme kuličky, které obalíme v mletých ořeších (klidně i v mletém kokosu atd.) a každou kuličku vložíme do papírového košíčku.
  6. Medové kuličky uchováváme v chladnu a necháme je odležet tři dny, během nichž se hezky prolinou chutě a vůně použitých surovin.
  7. Z této dávky se vytvoří 60 - 70 kuliček.

Žádné komentáře:

Okomentovat