čtvrtek 10. srpna 2017

trhanec s jablkovým kompotem


suroviny:

4 velká vejce
350g pol. mouky
500-600ml mléka
špetka soli
50g rozinek
1 lžíce rumu
20g cukru krupice
80-100g másla
2 lžíce cukru moučka
1/2 lžičky skořice
jablkový kompot

postup:

rozinky propláchneme, spaříme horkou vodou, necháme okapat a zalijeme rumem.
oddělíme žloutky od bílků. žloutky prošleháme se špetkou soli a mlékem. postupně přisypeme prosátou mouku a vymícháme hladké těstíčko. nakonec přidáme namočené rozinky v rumu.
bílky vyšleháme s krupicovým cukrem na tuhý sníh a zlehka ho vmícháme do těstíčka.
v pánvi rozehřejeme kousek másla a postupně upečeme po obou stranách čtyři vyšší placky.
pomocí dvou vidliček je roztrháme na talíři na menší kousky a podáváme přelité jablečným kompotem, poprášené moučkovým cukrem se skořicí.

TIP: pokud se vám při oddělování žloutků a bílků stane, že vám spadne do bílku kousek žloutku, přidejte do bílků špetku soli. můžete jí přidat i jenom tak, sníh pak bude krásně nadýchaný, a o něco rychleji se vyšlehá.

Žádné komentáře:

Okomentovat